середа, 9 листопада 2022 р.

Мова - наша зброя!

         Сьогодні  Україна відзначає День української писемності та мови. Українська мова – це мова нашої боротьби й незламності. Впродовж всіх століть українська мова зазнавала безліч утисків та заборон з боку різних держав, особливо зі сторони росії. Однак зараз вона з кожним днем все більше розквітає та набуває нового та переосмисленого значення.

Долучився до відзначення Дня української писемності та мови і наш ліцей.

Традиційно працівники та здобувачі освіти ліцею приєднались до написання радіодиктанту Національної єдності. Цьогоріч текст диктанту був присвячений рідному дому, авторкою його стала письменниця і режисерка Ірина Цілик, а читала диктант акторка Ада Роговцева. Текст диктанту «Твій дім» – сильний, емоційний і чутливим для кожного українця.  

Викладач-методист української мови та літератури Борошенко Е. Я. провела в 11 групі урок -"15 - мовних помилок, яких давно варто позбутися". Здобувачі освіти мали змогу нарешті позбутися найбільш прикрих мовних помилок. Наприклад, "Будь ласка, пишіть окремо "будь ласка ", "З-поміж прийменників запам'ятайте "з-поміж ", "Перекрутити мимохіть те слово, яке вчили мимохідь ", "Протягом осені не стій на протязі "... А також із цікавістю учні відгадували кольори: жаристий, спиртовий, кутовий, бразолійний... (Не обійшлося без підказки Інтернету!) Підбирали синоніми до слова "вчитель". А завершився урок прикрашанням мовного віночка.

Чи можливо поєднати українську мову і математику? Можливо! І саме зв’язок між цими предметами продемонструвала викладач Федірчик Л. Я. під час уроку математики в групі № 36. Актуалізація знань з теми «Ймовірність випадкової події» була гармонійно поєднана із розшифруванням  вислову Івана Огієнка «Мова – то серце народу: нема мови – нема народу». Для цього здобувачам освіти потрібно було розв’язати чотири задачі, умови яких були надзвичайно доречними до Дня української писемності і мови.

Під час війни як ніколи стало зрозуміло: мова – також наша зброя. Тож любіть, поважайте та вдосконалюйте нашу мову, адже вона, як і Україна, – у нашому серці, і починається з кожного з нас.






Немає коментарів:

Дописати коментар