середу, 23 червня 2021 р.

Як добре ти знаєш Конституцію?

                Конституція – це Основний Закон, що закріплює суспільний і державний устрій країни, функції органів державної влади, основні права та обов’язки громадян. Слово “конституція” латинського походження як значна частина слів, пов’язаних зі сферою державного управління. У стародавньому Римі це слово позначало акти імператора, які слід було неухильно виконувати. Цікаво, що слово конституція в українській мові має своїх родичів: споріднені слова “константа” – стала, незмінна величина, “констатація” – встановлення незаперечним існування якогось факту, явища, а також чоловіче ім’я Костянтин.

    Україна свою першу Конституцію отримала 28 червня 1996 року. Це була перша Конституція незалежної України. У ній було закріплено правові основи держави, її суверенітет і територіальну цілісність, основні права і свободи українських громадян. Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість, безпека визнаються найвищою соціальною цінністю.

Сьогодні, 23 червня 2021 року, класний керівник Федірчик Л. Я провела із здобувачами освіти групи № 16 годину спілкування «Кожен має право». Любов Ярославівна разом з учнями пригадала що таке конституція, коли була прийнята перша Конституція незалежної України. Учні переглянули відео «Історія Конституції». А на завершення здобувачі освіти взяли участь у онлайн-вікторині «Як добре ти знаєш Конституцію?»

Ми маємо Конституцію – Основний Закон. А як зробити так, щоб конституційні постулати не були просто записами на папері, знає кожен: почати із себе і неухильно їх виконувати. Тоді й результати не забаряться.









Немає коментарів:

Дописати коментар