четвер, 18 лютого 2021 р.

Небесна Сотня...Пам'ятаємо...

             День Героїв Небесної Сотні відзначається щорічно 20 лютого згідно з Указом Президента від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні». Саме в ці дні під час Революції Гідності, протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піку. 20 лютого 2014 року загинуло найбільше активістів Майдану. Наступного дня, 21 лютого офіційна влада України юридично визнала жертвами загиблих мітингувальників Майдану. Цього ж дня на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких в жалобних промовах назвали «Небесною сотнею», а під час прощання лунала жалобна пісня «Плине кача…», яка стала українським народним реквієм.

            Сумний список Небесної Сотні відкрився 22 лютого 2014 року, коли від вогнепальних поранень під час сутичок в центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. З 18 по 20 лютого на Майдані загинуло 78 осіб, а після 20 лютого ще 20 чоловік. Окрім українців жертвами режиму Януковича стали білоруси, вірмени та грузини. Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську Незалежність – до Небесної Сотні.

            104 Героям Небесної Сотні посмертно присвоєно звання Героїв України, а троє іноземців – громадян Білорусі Михайло Жизневський, Грузії – Зураб Хурція і Давид Кіпіані, посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні.

Україна заплатила надто високу ціну за звільнення від диктатури і свій цивільний вибір – бути частиною Європи, а 20 лютого 2014 року увійшло в історію України як день розстрілу Небесної Сотні. Ми завжди повинні про них пам’ятати і в цей день віддавати шану загиблим Героям.

Пам'яті "Небесної Сотні"

До Дня Героїв Небесної сотні присвячується. Телевізійний ролик "Україна: заради майбутнього"

Підготувала бібліотекар Бреник Г. В.



Немає коментарів:

Дописати коментар