неділю, 25 квітня 2021 р.

Біль і тривоги Чорнобиля

             Неначе стривожені лелеки летять роки. Але не стихає і ніколи не вщухне біль тієї білопінної чорнобильської весни, біль втрат. І тоді. І сьогодні. І завтра. Бо не меншало і,  на жаль, не меншає проблем, пов’язаних із планетарною катастрофою. З того трагічного дня, 26 квітня 1986 року, минуло вже 35 років, але пам’ять наша зберігає все до найменших подробиць. Надто вражаючими і болючими були ці подробиці… 26 квітня о 1 годині 24 хв. На 4-ому енергоблоці Чорнобильської АЕС пролунали послідовні два вибухи, які сповістили весь світ про страшну трагедію. Відбулася потужна техногенна катастрофа на атомному об’єкті. Чорнобильська катастрофа була настільки глобальна, що їй привласнили 7-ий рівень небезпеки за Міжнародною шкалою ядерних подій. Рівень радіації відразу після аварії становив на території станції 20-25 мікрорентгенів на секунду, що більше ніж у тисячу разів перевищувало гранично допустимі норми.

            Бібліотекар ліцею Бреник Г. В., до цієї трагічної дати, радить прочитати книгу «Біль і тривоги Чорнобиля» (упорядник Ю. В. Сафонов). Ця книга – колективна розповідь про найбільшу техногенну катастрофу в історії людства, з часів якої минуло вже 35 років. Автори, що були безпосередніми свідками і учасниками ліквідації аварії на Чорнобильскій АЕС, діляться своїми спогадами про тривожні для України і всього світу подіями 1986 року, розмірковують над долями чорнобильців, болючими проблемами відчуженої тридцятикілометрової зони і самої станції, розглядають і прогнозують розвиток ситуації навколо ЧАЕС. Їхня розповідь доповнена фотосюжетами про подолання наслідків аварії. Автори книги аналізують і оцінюють побачене і пережите, заставляють нас замислитись над тим, що ми втратили в історичному, культурному і природничому значеннях через трагедію.

            Час не заколисує рани. Не минув біль Чорнобиля. Щодня, щохвилини волає він численними проблемами у різних сферах суспільства, у долях мільйонів людей. І наш святий обов’язок сьогодні – пам’ятати про кожного, чию долю обпік чорнобильський вогонь. Пам’ятати про живих і про тих, хто віддав життя за нашу планету, захищаючи її. Цьому власне і присвячена ця книга.




Немає коментарів:

Дописати коментар