понеділок, 23 листопада 2020 р.

Бібліографічний огляд літератури на тему «Без права на забуття»

 Відкрийтесь небеса! Зійдіть на землю!

Всі українські села, присілки, хутори,

Повстаньте всі, кому сказали вмри!

Засяйте над планетою, невинні душі! Зійдіть на води, суші,

Збудуйте пам’яті невигасний Собор!

Голодомор, голодомор, голодомор!

            Голодомор 1932-1933 років є однією з найбільш трагічних сторінок українського народу. Внаслідок зумисних дій комуністичної влади впродовж декількох років Україна втратила близько 10 мільйонів жителів. Історія сучасної Європи не має аналогів подібних злочинів. Щороку в четверту суботу листопада в Україні вшановують пам’ять невинних жертв Голодомору 1932-1933 років. Саме до цієї трагічної дати бібліотекар Бреник Г. В. оформила книжкову виставку та провела бібліографічний огляд «Без права на забуття».

            Національна книга пам’яті жертв голодоморів 1932-1933, 1946-1947 років в Україні, Чернівецька область. Тут зібрані статті, документи і свідчення громадян Чернівецької області, а також списки громадян померлих з голоду внаслідок трагічних подій голодоморів 1932-1933, 1946-1947 років.

            І. В. Шуйський, В. А. Полянецький «Голодомор у першій столиці» – тут висвітлені трагічні події пов’язані з Голодомором 1932-1933 років, котрі відбулися в Харкові – столиці радянської України. На підставі архівних документів, свідчень очевидців автори доводять, що голод був створений у результаті цілеспрямованої дії влади.

            Ф. Т. Моргун «Сталінсько-гітлерівський геноцид українського народу. Факти і наслідки». В книзі автор Федір Моргун, як свідок Голодомору, очевидець окупації України і учасник її звільнення від Донбасу і до Карпат доводить, що головна спроба геноциду українського народу – Друга світова війна, організаторами її виступили А. Гітлер і вождь більшовиків Й. Сталін. Автор розширив часові межі геноциду до масштабів першої половини кривавого ХХ сторіччя.






Немає коментарів:

Дописати коментар