четвер, 12 січня 2023 р.

Нова реальність – нові підходи та навички

     Майже 200 років тому Дарвін припустив, що виживає не найрозумніший або найсильніший, а той, хто краще та швидше адаптується до змін. Істинність цього твердження ми усвідомлюємо повною мірою щодня. Нова «нормальність» – це вже щоденний стан, коли старі орієнтири та правила не працюють, а нові ще не вироблені. Пандемія, а тепер війна потребують змін у роботі. Тимчасовість плавно витісняє сталість. Ніхто не міг припустити, що саме «підлаштовування» під середовище, що швидко змінюється, стане головною стратегією в новій нормальності.

12 січня 2023 року, в рамках педагогічних читань, в ліцеї відбувся семінар з елементами тренінгових вправ на тему «Нова реальність – нові підходи та навички». Під час заходу розглянулись питання: перехід від світів SPOD і VUCA  у світ BANI; «Нова нормальність» і освіта; meta-skills як необхідність для успіху в новій епосі (методист Світлана Попова). Учасникам заходу були запропоновані вправи «Привітання», «Тест Струпа», «Навички мобільного педагога».

«Метанавички учасників освітнього процесу: як розвивати компетенції майбутнього» (викладач української мови і літератури Еріка Борошенко). Еріка Ярославівна поділилась досвідом роботи із розвитку meta-skills під час проведеного уроку «Мандрівний мислитель» та музейних уроків. Педагоги виконали вправи з уроку: розгадали кроссен і склали розповідь, розшифрували афоризми мовою емодзі, склали «Рецепт свободи». Дійшли висновку, що метанавички були завжди, просто називалися по-іншому, і вони – ключ від усіх дверей.







Немає коментарів:

Дописати коментар