пʼятницю, 19 березня 2021 р.

Чарівний світ поезії

  «Поезія – це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі»

Ліна Костенко

            Поезія має важливе значення у духовному збагаченні людини. Вона покликана хвилювати, давати насолоду, плекати високі почуття, згуртовувати націю і об’єднувати людство.

            Саме тому 1999 року ухвалою 30-ї сесії ЮНЕСКО встановлено Всесвітній день поезії – свято, яке відзначається щороку 21 березня. Вперше воно було відзначене 21 березня 2000 року у Парижі, де знаходиться штаб-квартира ЮНЕСКО.

            До цієї дати бібліотекар ліцею запрошує читачів ліцею ознайомитись і долучитись до читання прекрасних збірок поезій Ліни Костенко «Триста поезій», Василя Стуса «Зібрання творів» та нашої землячки Олесі Бойко «Все чим живу, про те сказати хочу».

            Найдавніші вірші, за твердженням істориків, були написані ще в 23 столітті до нашої ери. Вони були створені принцесою Ен-Хеду-ана (En-hedu-ana) і знахідка підтверджена артефактами. Принцеса є найбільш раннім автором, відомим по імені, а також першою поетесою. Вона була дочкою засновника Акадського царства – царя Саргона, і відома своїми шумерськими гімнами.

            Відомо, що перші словники рим з’явилися ще в середньовіччі. Цікаво що, наприклад, весь Коран побудований на римах. А перший, хто порівняв щоки юної дівчини з трояндою, був поетом, як одного разу висловився Сальвадор Далі.

            Всесвітній день поезії відзначається і в Україні. У відривному «Українському народному календарі» він вперше з’явився у 2004 році.

                Поезія допомагає нам жити разом. Вона необхідна для встановлення діалогу між культурами та для гармонійної взаємодії між різними суспільствами. Заохочення поетичної творчості, її поширення та перекладу – це ще один із чинників сприяння культурному різноманіттю, життєво важливе джерело натхнення, відроджуване живою єдністю поета в багатогранних проявах його творчості.

            Із Всесвітнім днем поезії! Нехай поезія наповнює ваші серця безмежною любов’ю, дарує натхнення і гарний настрій!




Немає коментарів:

Дописати коментар